Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy za grosze
16 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Kredyty konsolidacyjne – połącz swoje pożyczki
21 września, 2016

Kawa budzi nas do życia. Ten pochodzący z Etiopii napój jest zaraz po wodzie najbardziej lubianym napojem na Świecie. Spożywają go praktycznie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i wypoczywający w trakcie siesty mieszkańcy Barcelony. Najciekawsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko smakuje inaczej. A to dlatego, że krzaki kawowca uprawiane są w odmiennych warunkach klimatycznych w przeszło 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina ułatwia koncentrację i wspiera metabolizm organizmu. Nie zaskakuje zatem fakt, że wielu z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez filiżanki parzonej kawy.

Kawa w wyjątkowo szybkim tempie stała się naszym ulubionym napojem. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Drudzy spożywają tylko mocną, czarną kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Niewielkich rozmiarów ziarenko, tak mnóstwo zapachów. Odkryjcie podróż kawy do Europy, metody jej zaparzania i jej wszystkie oblicza.

Kawa i jej krótka historia.

Bez cienia wątpliwości miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To prawdopodobnie tam, według legendy, niejaki pasterz dostrzegł, że kozy jedzące owoce w odcieniu koralowym mogą przejść wiele kilometrów bez zatrzymania. Tymi owocami okazała się kawa. Plemiona zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły mieszać tłoczone owoce z tłuszczem, żeby jeść je później w czasie walki. To były zaledwie początki kawy. Dopiero w XVIII lub XIV wieku stworzono metodę palenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię otwarto w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak i przeciwników. Wielu religijnych radykalistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski eksplorator Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa stopniowo wkraczała na salony starego kontynentu. W samym Wiedniu w XIX wieku istniało przeszło 1200 kawiarni. Obecnie wypija się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Jak wypala się kawę?

Eksperci uważają, że do przyrządzenia pysznej kawy niezbędne są 2 składniki – świeże i równo palone ziarna, a także doświadczeni dostawcy. Wszystko rozpoczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie standardowe nie trwa dłużej niż 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury sięgającej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie prażenia ziarna kawy uwalniają przeszło 800 związków zapachowych . Zależnie od czasu i temperatury wypalania rodzi się niezwykły smak i zapach kawy. Następnie ziarna są natychmiast studzone by na długo zatrzymać swój niezwykły smak.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się lekko brązową barwą. Nie dajcie się nabrać na gwarancje firm, że ich ciemne, wręcz czarne nasiona są najwyborniejsze. Są one najzwyczajniej w świecie marnie wyprażone co wyczujesz od razu po ich gorzkim aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą nadrukowane są certyfikaty organizacji zajmujących się ochroną przyrody. Wybieramy zatem tą droższą kawę, myśląc, że wpłyniemy tym samym na los lasów podzwrotnikowych. Jest to tylko skuteczny trik marketingowy, który nie ma nic wspólnego z jakością kawy, tylko z wpłatą odpowiedniej opłaty członkowskiej. Z tego względu spora ilość kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie posiada żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy wyczuwa się po prostu w jej aromacie, a nie w atrakcyjności opakowania.

Jedno ziarno, tyle możliwości.

Zaparzanie kawy to swego rodzaju ceremonia. Wpierw dopasowujemy adekwatną kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależą tak naprawdę od pochodzenia uprawy i długości prażenia ziaren. Później powinniśmy wybrać wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką technikę parzenia wykorzystamy. W metodzie French Press używamy specjalny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to technika integrująca cechy French Pressu i walory techniki tradycyjnej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu profesjonalnego urządzenia. Jedną z najbardziej lubianych technik alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to stworzony z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z otwartym dnem. Wkłada się do niego filtr, miarkuje się kawę i zalewa stopniowo wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim smakiem spokojnie spływa do dzbanka, przez co można ją od razu wypić.

Nie wahaj się wypróbować wszystkich technik i wybierz taką, która Ci najbardziej pasuje Kawa sprzyja wszelkim eksperymentom, albowiem za każdym razem może nas ona zaskoczyć swoim aromatem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z lepszych sklepów internetowych, produkujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw pochodzących z odległych zakątków świata. Kawa palona jest na zlecenie i dowożona w ciągu 24 godzin od terminu jest zapakowania. Smakuje wyśmienicie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, prażonych przez najlepszych mistrzów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na miłe po południe w otoczeniu znajomych. Gdy raz spróbujesz dobrej kawy ziarnistej, już nigdy z niej nie zrezygnujesz. Wejdź na stronę www sklepu i zamów na miejscu paloną kawę: kawa dla gastronomii.

Strona używa cookies
Ok